آمریکا به دنبال حل بحران در افغانستان نیست
یک کارشناس مسائل افغانستان با بیان اینکه گروه طالبان در افغانستان به صورت مسلح، مجهز و بی پروا در حال تصرف مناطق مختلفی از افغانستان است، گفت: درگیری های داخلی در افغانستان پیامدهای منطقه ای و جهانی دارد و باید این تحولات برای جامعه بین المللی نگران کننده باشد. نوذر شفیعی در گفت و گو با
یک کارشناس مسائل افغانستان با بیان اینکه گروه طالبان در افغانستان به صورت مسلح، مجهز و بی پروا در حال تصرف مناطق مختلفی از افغانستان است، گفت: درگیری های داخلی در افغانستان پیامدهای منطقه ای و جهانی دارد و باید این تحولات برای جامعه بین المللی نگران کننده باشد.
نوذر شفیعی در گفت و گو با ایسنا در ارتباط با آخرین تحولات در افغانستان و پیشروی های طالبان در این کشور گفت: به نظر من کسانی که سال های قبل از ۲۰۰۲ را به یاد داشته باشند درک درستی از شرایط فعلی افغانستان خواهند داشت. در حال حاضر طالبان مسلح، مجهز و بی پروا عمل می کند. روستاها و مناطق دوردست را تصرف کرده و به سمت شهرها و کابل در حرکت است و این یک استراتژی است که از قبل نیز تا حدودی قابل پیش بینی بود.
این استاد دانشگاه خاطر نشان کرد: یک رژیم وقتی به وجود می آید تا زمانی که مورد حمایت قدرت های بزرگ باشد می تواند پایدار باشد ولی به محض اینکه قدرت های بزرگ دست از حمایت آن بردارند ممکن است سقوط کند. به مانند آنچه که ما امروز در افغانستان شاهد هستیم. دولت کابل تحت حمایت ناتو و آمریکا بود و اکنون این نیروها در حال خروج از افغانستان هستند و با توجه به این موضوع این پیش بینی وجود داشت که بار دیگر شاهد فضای بی ثباتی و جنگ داخلی در افغانستان باشیم. این تحولات باید برای جامعه بین المللی نگران کننده باشد. درگیری ها در داخل افغانستان پیامدهای منطقه ای و جهانی دارد و باید به یاد داشته باشیم که حادثه ۱۱ سپتامبر از افغانستان سرچشمه گرفت.
وی در بخش دیگری از صحبت های خود با بیان اینکه این نگرانی وجود دارد که آمریکایی ها هدایت آشوب ها و بی ثباتی در افغانستان را در دستور کار خود قرار داده باشند، گفت: به طور معمول واشنگتن در برخورد با بحران ها سه گونه عمل می کند؛ یا تلاش می کند بحران را تولید کند، یا آن را حل کند و یا آنکه آن را مدیریت کند و اکنون در موضوع افغانستان به نظر می رسد که آمریکا به دنبال حل بحران نیست بلکه می خواهد این بحران را مدیریت کند و این یکی از سناریوهای مطرح در زمینه تحولات در افغانستان است.
این کارشناس مسائل افغانستان افزود: به نظر می رسد که آمریکایی ها امیدوار هستند که بی ثباتی در افغانستان باعث ایجاد بی ثباتی در کشورهایی چون چین، روسیه، ایران و کشورهای آسیای مرکزی شود و این یک پیامد خوب برای آمریکایی ها است چرا که آمریکایی ها می توانند از طریق یک کشور، سه رقیب مهم خود در منطقه را درگیر کنند و همان طور که گفتم این یکی از سناریوهای مطرح است.
وی با بیان اینکه آمریکایی ها اگر بخواهند هنوز می توانند به ایجاد ثبات در افغانستان کمک کنند، گفت: آمریکایی ها این توان را دارند که از طریق عملیات های پهپادی خود طالبان را کنترل کنند چرا که طالبان دسترسی به پهپاد ندارد و امکان مقابله با حملات پهپادی را نیز ندارد. بنابراین نیروهای طالبان از طریق حملات پهپادی به شدت آسیب پذیر هستند و آمریکا از این طریق می تواند طالبان را تحت کنترل درآورد.
شفیعی همچنین در مورد سفر اخیر اشرف غنی و عبدالله عبدالله دو مقام عالی رتبه افغانستان به آمریکا و دیدارشان با جو بایدن رئیس جمهور آمریکا برای حل بحران افغانستان گفت: به نظرم این سفر و این دیدار خیلی دیر انجام شده است و باید بسیار زودتر از این انجام می شد.
وی همچنین در مورد تلاش های ایران برای حل این بحران گفت: بعید می دانم که ایران بتواند در این زمینه کاری انجام دهد چرا که نیروهایی که در عرصه میدان در موقعیت بالاتری قرار دارند به راحتی پای میز مذاکره نمی آیند و اکنون وضعیت طالبان به این نحو است و آن ها در شرایطی به پای میز مذاکره می آیند که این مذاکره به تثبیت قدرتشان منجر شود. طالبان زمانی وارد مذاکره می شود که هر آنچه که از طریق جنگ می خواسته به دست آورد از طریق مذاکره به دست آورد و حال سوال این است که آیا کشورهای منطقه حاضر هستند چنین امتیازهایی را به طالبان بدهند.
شفیعی با اشاره به تلاش هایی که در عرصه منطقه ای و بین المللی برای حل بحران و جلوگیری از بی ثباتی در افغانستان در حال انجام است، گفت: این تلاش ها باید انجام شود ولی متأسفانه دیرهنگام است.
انتهای پیام
منبع:ایسنا
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰