ایسنا/آذربایجان شرقی مدیرکل اوقاف و امور خیریه آذربایجانشرقی با اشاره به وظایف این اداره کل در رابطه با بازسازی و تعمیر بقاع متبرکه گفت: در حدود ۲۳ امام زاده استان، ساخت و سازهای عمرانی مفصلی در جریان بوده که نمونه آن را در امامزادگان “سید حمزه، سیدجمال، سیدمحمد کججانی، بقعه شاه حسین ولی و…” میتوان دید.
حجتالاسلام والمسلمین سیدشهابالدین حسینی در حاشیه بازدید از خبرگزاری ایسنا، در گفتوگو با خبرنگاران این رسانه با اشاره به اهداف سازمان اوقاف و امور خیریه، اظهار کرد: سازمان اوقاف یک سازمان مردم نهاد بوده و بر اساس نیات خیرانه واقفان خیراندیش اداره میشود.
وی با تاکید بر اینکه وقف ریشه در اسلام دارد و پیامبر اکرم(ص) و حضرت علی(ع) اولین واقفان جهان اسلام هستند، گفت: ما موظف به اجرای امینانه نیات واقفان هستیم و در کنار توجه به بحث وقف به عنوان اصلیترین دغدغه سازمان اوقاف، تولیت امام زادگان و اداره مساجد نیز بر عهده این سازمان است.
وی با بیان اینکه سازمان اوقاف در حوزههای مختلف اوقافی، ثبتی و حقوقی فعال بوده است، اظهار کرد: طی سالهای طولانی به بحث سنددار شدن موقوفات توجه داشتهایم و امسال با اینکه اخذ ۱۰۰۰ فقره سند را در برنامه داشتیم، بیش از ۱۷۰۰ فقره سند اخذ کردهایم و جا دارد از همکاری اداره کل ثبت اسناد و املاک استان قدردانی کنیم.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان، تثبیت مالکیت وقف را از دیگر مباحث مهم در راستای دفاع از مالکیت موقوفات عنوان کرد و گفت: در راستای احیای موقوفات این امر اهمیت بسیاری داشته و طی سالهای ۹۸ و ۹۹ در راستای احیای موقوفات قایم مقام فراهانی که مشتمل بر حدود ۳۸ هزار هکتار است، ناحیه ۳ اوقاف و امور خیریه تبریز راهاندازی شد.
وی با بیان اینکه در راستای احیای بزرگترین موقوفه کشور و تنها موقوفه ثبت جهانی شده نیز اداره ناحیه ۴ اوقاف را تاسیس کردیم که مختص رسیدگی به موقوفات جامع ربع رشیدی است، گفت: بر این اساس، دبیرخانه کشوری موقوفات ربع رشیدی در تبریز مستقر شده است؛ موقوفات ربع رشیدی در هشت استان گستره دارد و خارج از کشورمان نیز موقوفاتی دارد که به جد پیگیر هستیم.
وی با تاکید بر اهمیت احیای موقوفات ربع رشیدی و نیات این موقوفات، اظهار کرد: اخیرا با همکاری دانشگاه تبریز یک همایشی بین المللی برای پاسداشت خدمات خواجه رشیدالدین شیخ فضل الله همدانی با محوریت وقف و علم الادیان برگزار کردیم.
حسینی با اشاره به بازسازی و تعمیر بقاع متبرکه در استان، افزود: در امام زادگان سید احمد مرند، سید اسماعیل میانه، شاه قاسم کلیبر و سایر نقاط استان کارهای عمرانی مفصلی در جریان است؛ البته در این رابطه محدود به برنامه ابلاغی از سوی سازمان نیستیم و فعالیتهایمان را فراتر پیش میبریم، چنانچه در کنار امور عمرانی امام زادگان، در مقبره حمال تبریزی و مقبره زیرککار، کلنگ احداث مجموعه بزرگ فرهنگی هنری به زودی بر زمین زده خواهد شد.
راهاندازی ستاد و شوراهای هماهنگی امورخیریه در استان
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان با تاکید بر اینکه در بحث امور خیریه نیز فعالیت داریم، گفت: تبریز شهر موسسات خیریه بوده و موسسات بسیار قوی در این شهر فعالیت دارند، اما نبود ساماندهی حلقه مفقوده این حوزه بود که در این راستا سازمان اوقاف و امور خیریه، ستاد و شورای هماهنگی امور خیریه را راهاندازی کرد تا این مقوله نیز ساماندهی شود.
وی با بیان اینکه ستاد و شوراهای هماهنگی امور خیریه در استان راه اندازی شده و این روند به صورت مردمی انجام میشود، افزود: در این راستا مسیری فراهم کردیم تا موقوفات انتفاعی در راستای انتفاع مردم به کار گرفته شود که کلنگ زنی مجموعه نگهداری کودکان بیسرپرست در قبرستان متروکه قله و مجموعه بزرگ سرای سالمندان، معلولان و کودکان بیسرپرست که به زودی در محل قبرستان متروکه عمو زین الدین کلنگ زنی میشود، نمونهای از آن است.
وی با اشاره به اینکه در پی شیوع کرونا نیز توسط آستان مطهر امام زادگان و اداره کل اوقاف، بیش از ۵۰ هزار بسته معیشتی توزیع شد، گفت: اجرای امینانه نیات واقفان یکی دیگر از وظایف ما بوده و بیش از ۸۰۰ نوع نیت وقفی داریم که از عزاداری امام حسین(ع) گرفته تا تعظیم شعائر دینی را شامل میشود.
راهاندازی مراکز افق در بقاع متبرکه شاخص استان
حسینی، راهاندازی مراکز افق را یکی دیگر از برنامههای اداره کل اوقاف برشمرد و گفت: در این رابطه نیز قدمهای خوبی برداشته شده و این مراکز که در حوزههای اجتماعی، فرهنگی و قرآنی فعالیت میکنند، در بقاع متبرکه شاخص استان راه اندازی شده است.
وی با اشاره به اجرای طرح شمیم خدمت با مشارکت کمیته امداد در حوزه فعالیتهای اجتماعی، اظهار کرد: با اجرای این طرح، امام زادگان به مرکزی برای آموزش حرفه، راه اندازی کارگاهها و اشتغال آفرینی تبدیل شدهاند؛ در حوزه فرهنگی نیز فعالیتهای متعددی چون طرحهای آرامش بهاری، ضیافت الهی، نشاط معنوی، شمیم حسینی، تعظیم شعائر دینی در طول سال، اقامه نمازهای جماعت با دعوت از مبلغان و … اجرا میشود.
وی با تاکید بر اینکه برگزاری مسابقات قرآنی نیز یکی از کار ویژههای سازمان اوقاف بوده که امسال به خاطر شرایط کرونایی، به طور خاصی برگزار شد، افزود: سال آینده مسابقات محلهای نیز به مسابقات شهرستانی افزوده خواهد شد و در حوزه مباحث قرآنی نیز برگزاری محافل انس با قرآن، تلاوت، تفسیر، پشتیبانی و حمایت از مسابقات دانش آموزشی و… در دستور کار قرار دارد.
۷ بیمارستان استان در عرصه وقفی احداث شده است
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان با بیان اینکه هفت بیمارستان استان در عرصه وقف احداث شده است، افزود: سال گذشته نیز بیمارستان بزرگ کودکان “زهرا مردانی آذر” توسط خیر بزرگوار آقای کریم مردانی آذر وقف شد که یک مجموعه بزرگ وقفی است.
وی با تاکید بر اینکه وقف باعث ماندگاری است و همه مردم از عواید آن بهرهمند میشوند، خاطرنشان کرد: برخی تلاش میکردند که این بیمارستان وقف نشود و حتی الان نیز به این موضوع دامن میزنند که از وضعیت وقفی خارج شود، درصورتی که بعد از وقف یک ملک، تغییر مالکیت آن دیگر ممکن نیست؛ لذا دغدغه خدمت رسانی این کار خیر باعث این وقف و باعث ماندگاری این بیمارستان بزرگ شد.
منبع:ایسنا