یک عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه جهاد دانشگاهی امروز به خاطر بیتوجهی و غفلت مسئولان امر در جایگاه واقعیاش قرار ندارد، تاکید کرد: جهاد دانشگاهی مثل سپاه، یک نهاد انقلابی بود، اما بهای لازم را به آن ندادند، این نهاد باید به اصالت خود برگردد و این کاری است که مسئولین و سیاستگذاران باید انجام دهند.
عزتالله ضرغامی در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه جهاد دانشگاهی یک نهاد انقلابی است، گفت: نهاد انقلابی برای ما از ابتدای انقلاب معنا و مفهوم خاصی داشت؛ در واقع ما میگفتیم ساختارهای گذشته نظام طاغوتی در خیلی عرصهها برای اداره کشور، اهداف و توقعات مردم از انقلاب، کارآمدی ندارد. امام خمینی (ره) نیز هر چند وقت یکبار تشرهای تاریخی به مسئولین وقت میزدند که چرا انقلابی عمل نمیکنید.
وی افزود: جایی مثل ایسنا که متعلق به مرکز نخبگانی و دانشگاهی است فارغ از خط و خط کشیهای سیاسی خوب است روی این مباحث کار کند. جهاد دانشگاهی امروز به خاطر بیتوجهی و غفلت مسئولان امر در جایگاه واقعیاش قرار ندارد که اگر داشت میتوانست خیلی مشکلات جدی ما را در کشور حل کند. مثل جهاد سازندگی، البته زورشان رسید و جهاد سازندگی را به بهانه ادغام با وزارت کشاورزی منحل کردند. آیا وزارت کشاورزی با عوض کردن اسماش به نام جهاد کشاورزی میتواند کار جهادی کند؟ این یک شوخی بزرگ و بازی با الفاظ است چرا سر خودمان را کلاه میگذاریم.
ضرغامی که خود عضو جهاد دانشگاهی دانشگاه امیرکبیر بوده، یادآور شد: یک جایی مثل جهاد دانشگاهی را منحل نکردند ولی مسئولان امر متوجه نشدند که سطح جهاد از وزارتخانهها بالاتر است و یک نهاد فرابخشی است که اگر خوب به آن برسید و ماموریتش را درست انجام دهد میتواند مشکلات کشور را حل کند. کار جهاد دانشگاهی در ابعاد مختلف قابل بررسی است. مهمترین کاری که جهاد دانشگاهی میتواند انجام دهد، اتصال علم و دانش و تولید و تجارت است. با اینکه تجارت و اقتصاد قواعد خود را دارد ولی جهاد حتما میتواند بازیگری کند. ما این چرخهای که خیلی برایمان مهم است را نتوانستیم تثبیت کنیم و آثار زیانبارش را به عینه میبینیم. جهاد میتوانست این کار را بکند اما آن را از رسالتهای برجستهاش خالی کردهاند.
وی تصریح کرد: جهاد دانشگاهی تعطیل نشده و مدیران حزباللهی و انقلابی آن زحمت میکشند اما اگر به کسی بگویند وزیر یک دستگاه بشوید یا رییس جهاد، حتما میگوید وزارت، در حالی که این طور نیست همچنان که سپاه این طور نیست. آیا جایگاه فرمانده سپاه مهم است یا چهار سال وزارت؟ جهاد دانشگاهی الان هم این ظرفیت را دارد. جهاد دانشگاهی باید اول به اصالت خود برگردد و این کاری است که مسئولین و سیاستگذاران باید انجام دهند. این اشکال به رییس جهاد دانشگاهی مربوط نمیشود آنها همه تلاششان را میکنند ولی آن نگاهی که باید به اقدامات جهادی بها دهد وجود ندارد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه بهایی که به سپاه داده شده به صورت متناسب به جهاد داده نشده، یادآور شد: دلایلش هم قابل بررسی است. جهاد هم مثل سپاه، یک نهاد انقلابی بود، اما چرا این طور میشود؟ سپاه هم در طول جنگ و در زمانی که نیازهایی به خصوص در بخش نظامی وجود داشت جایگاههایی پیدا کرد که نتوانستند سپاه را نادیده بگیرند. بحثهای امنیتی، اداره کشور در نقاط دور، جنگ، پروژههای راهبردی در حفظ امنیت، مسائل موشکی، دریایی و هوایی خیلی مهم بود و نتوانستند سپاه را حذف کنند. حتما دشمن به دنبال این بود. آنها زورشان نرسید سپاه را حذف کنند اما زورشان رسید که بین ماموریت جهاد دانشگاهی و آن وضعی که الان هست فاصله بیندازند.
وی تاکید کرد: من معتقدم نفوذ در تمام بخشهای اجرایی کشور امری جدی است. حتما دشمنان برای ما برنامه ریزی میکنند البته من جزو کسانی نیستم که توهم توطئه دارند. گاهی هر کسی کاری میکند یک جریان اطلاعاتی به او مارک جاسوسی و ۱۰۰ اتهام میزند من همیشه با این نگاه مقابله میکنم و میگویم سخت نگیرید، اما در این حد را حتما قبول دارم که دشمن برای ما برنامه ریزی میکند و نفوذ جدی است آنها با ۱۰ لایه میآیند و مثلا میگویند که چرا خودتان را برای تولید چیزی معطل میکنید که مزیت نسبی ما نیست آن را رها کنید میتوانیم معاملهای کنیم و مشابه آن را از خارج بیاوریم که ارزانتر هم میشود.
این فعال سیاسی و فرهنگی همچنین گفت: هر جایی که ساختار و حتی مدیریت آن کارآمد باشد را آنقدر برایش حاشیهسازی میکنند و کالای جانشین تعیین میکنند که اصلا میبینید من هر چه میخواهم انقلابی فکر کنم نهایتا میگویم راست میگویند فعلا بروید از خارج بخرید تا خرمان از پل بگذرد. استعمار این کاره است، یعنی تمام ضوابطش را بلد است و تجربههای تاریخیاش را دارد.
ضرغامی ادامه داد: جهاد دانشگاهی میتوانست آداپتور شود؛ آداپته کردن و اتصال برقرار کردن در مدیریت خیلی مهم است. جهاد دانشگاهی میتواند آداپتور بین پتانسیلهای علمی و نخبگانی ما با نظام اجرایی و خشن اداری باشد که برخی حرفها را نمیفهمد و نمیخواهد بفهمد. اینها جدای از هم کار میکند. سیستم آموزشی ما غلط بوده است. ما از مدارس این مشکل را داریم من در طرحهای مختلف برای تحول در نظام آموزشی کشور، روی آموزش و پرورش و آموزش عالی بحثهای زیادی با کارشناسان کردم. قطعا یک مشکل جدی ما در آموزش ابتدایی و آموزش قبل از دانشگاه در حوزه دانش آموزی، آموزش مهارت است. ما مهارت یاد نمیدهیم فقط یک مشت محفوظات داریم.
وی با تاکید بر اینکه جهاد دانشگاهی باید بین جامعه نخبگانی و نظام تولید اتصال برقرار کند، خاطرنشان کرد: ما از نظر دانش قلههای دانش را در این کشور طی کردهایم که خیلی افتخارآفرین است. در برخی حوزه ها ببینید که چه کارهای بزرگی در این چند سال انجام شده است اما برای مردم نان و آب نشده، اگر به مردم بگویید در نانو تکنولوژی ما در لبه مرز علم و فناوری هستیم از شما درباره قیمت مرغ سوال میکنند. یعنی تأثیرش در زندگی مردم مشاهده نمی شود در حالی که باید بر زندگی مردم اثرگذار باشد. دانشگاه و جهاد دانشگاهی اگر در جای خود بود میتوانست این دو را بهم وصل کند، اما آن را در جایگاهش تحویل نگرفتند.
عضو شورای عالی فضای مجازی با بیان اینکه دانشگاه ما از نظام اجرایی جدا افتاده، اضافه کرد: مدیران اجرایی، پول امکانات و قدرت دارند و خر خودشان را میرانند، دانشگاه هم فقط تحقیق و پژوهش میکند برای تحقیق و پژوهش. اما این چقدر به درد مردم می خورد؟ به جای اینکه ۱۰۰میلیاردتومان بودجه به یک موسسه پژوهشی بدهید که راجع به موضوعاتی پژوهشی به درد مردم نمی خورد ۵ میلیارد برای هزینههای آن موسسه بدهید و مابقی را به دستگاههایی بدهید که باید از این پژوهش استفاده کنند و آنها را ملزم کنید که کار پژوهشی از آن موسسه بخواهند. اگر می گوییم باید تحول به نفع مردم باشد همین موارد است. اگراین کارها انجام نشود منابع کشور همین طور هدر میرود.
منبع:ایسنا